Jak dbać o czystość drewnianych blatów kuchennych

Blaty drewniane cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, dzięki nim każda kuchnia potrafi wyglądać elegancko, nawet ta najmniejsza. W końcu drewno to materiał ponadczasowy, odznaczający się szlachetnym wyglądem. Wiele osób wybiera więc do kuchni blaty z dębu, buku lub sosny, ale też niektórzy decydują się na bardziej egzotyczne rozwiązania – na blaty z mahoniu czy drewna merbau.

Blaty kuchenne i środki myjące

blaty kuchenneNiezależnie od wyboru, takie blaty zawsze są nie tylko ekologiczne, ale też eleganckie. Jeśli będziemy pamiętać o regularnej impregnacji, wówczas będziemy mogli cieszyć się pięknym blatem przez długi czas. Jednak bardzo ważna jest także codzienna pielęgnacja, aby nasza kuchnia zawsze wyglądała czysto i estetycznie. Należy też uważać podczas przygotowywania posiłków. Tłuszcz ma bowiem bardzo zły wpływ na drewno i może głęboko wniknąć w jego strukturę, co doprowadzi do odbarwienia warstwy wierzchniej. Dlatego w przypadku zalania tłuszczem, należy jak najszybciej usunąć plamę. Jeśli wybierzemy trwałe blaty kuchenne w Lublinie powinniśmy pielęgnować je w sposób polecany przez producenta. Najczęściej radzi on, aby używać specjalnych preparatów przeznaczonych do drewna. Tutaj należy jednak zwracać uwagę też na to, czy dane środki są też dopuszczone do kontaktu z żywnością – w końcu na blacie z pewnością będziemy kłaść jakieś produkty spożywcze.

blaty kuchenneJeśli nasze drewno jest lakierowane, wówczas taki blat może zostać umyty za pomocą uniwersalnego mleczka do czyszczenia. Jeśli chodzi zaś o codzienną pielęgnację, tutaj wystarczy wilgotna bawełniana szmatka, w przypadku większych zabrudzeń, z dodatkiem kropli płynu do naczyń. Pamiętajmy jednak o tym, żeby po każdym takim zabiegu pielęgnacyjnym wycierać blat do sucha. Pozostawione na powierzchni kropelki wody mogą sprawić, że pojawią się nieestetyczne zacieki. Z pewnością nie raz zdarzy nam się postawić na blacie kubek z gorącym napojem, wówczas na blacie pozostanie odciśnięty ślad po nim. Jego pozbycie się za pomocą detergentów będzie proste, ale w trosce o drewno, możemy zdecydować się na skorzystanie z domowego sposobu. Wystarczy do oliwy z oliwek dodać sól i taką mieszanką pokryć nieestetyczne miejsca.

Zostawiamy taki blat na kilka godzin, a po upływie tego czasu ścieramy szmatką, najpierw suchą, później delikatnie wilgotną, a następnie wycieramy blat, aby był całkowicie suchy. W ten sposób na jego powierzchni nie pozostaną żadne brzydkie ślady. W taki sam sposób możemy pozbywać się zacieków wody. Jak widać, pielęgnacja drewnianych blatów kuchennych wcale nie jest taka trudna.