You are currently viewing Trzy typu grillów

Trzy typu grillów

Grillowanie mięsa, ryby, warzywa, a nawet sery mają charakterystyczny aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Jedzenie z grilla jest chrupiące, ale soczyste, dobrze przypieczone, ma wyrazisty aromat, nawet jeśli nie dodamy dużej ilości przypraw. Urządzenie sesji grillowania to też doskonała opcja na rodzinne spotkania czy letnie przyjęcia w ogrodzie dla znajomych.

Wady i zalety grilli

grill węglowy Żeby jednak móc cieszyć się pysznymi daniami to trzeba kupić odpowiedniego grilla. Różnią się one kształtami, kolorami, czy wielkościami. Są grille murowane, a nawet mini grille podróżne. Jednak najważniejszy podział to ten ze względu na sposób zasilania grilla. Wyróżnia się dobry grill Weber węglowy, grille gazowe oraz elektryczne. Te pierwsze to te najtańsze i przez to najczęściej wybierane. Mogą być to grille ogrodowe na wysokich nogach, jak i grille turystyczne. Na palenisku wrzuca się węgielki oraz podpałkę i jedzenie grilluje się na ogniu, oraz delikatnie wędzi od dymu. Używanie takiego grilla jest banalnie proste. Jak węgle już mocno się palą to wrzuca się na gorący ruszt jedzenie, potem je obraza i jak jest gotowe to zdejmuje. Jak przestajemy grillować to można czekać aż ogień sam zgaśnie lub np. polać go lekko wodą.

funkcjonalny grillWadą tego rozwiązania jest na pewno to, że bardzo trudno jest dopasować ,,moc” ognia do konkretnego dania – wiadomo, że mięsa pieką się dłużej niż warzywa. Również duża ilość dymu która leci na nas przeszkadza w pichceniu. Drugi rodzaj grilla to grill gazowy. Jest on zasilany wielką butlą z gazem, mocowaną pod paleniskiem. To wielkie grille, które mogą mieć nawet kratki na dwóch poziomach czy też dodatkowy boczny palnik. Pozwalają na przygotowanie dużej ilości jedzenia w tym samym czasie. Często mają też zamykane szafki, wysuwane stoliki robocze, czy inne udogodnienia. Grillowanie na nich jest ułatwione, szczególnie jeśli gotujemy dla całej rodziny. Wadą takiego grilla jest wysoka cena oraz duży rozmiar – nie nada się na przykład na mały balkon czy taras. Jeśli zależy nam na precyzyjnym ustawieniu temperatury, braku ognia i dymu, ale też nie potrzebujemy wielkiej przestrzeni roboczej to możemy postawić na grille elektryczne.

Są mniejsze i lżejsze niż te gazowe, bezpieczniejsze, bo nie ma ryzyka wybuchu. Przypominają trochę grille klasyczne na węgiel, tylko że są podłączane do prądu. Jak widać, jest wiele typów grillów, więc zarówno osoby często jak i rzadko grillujące, lubiące mocno popieczone mięsiwa jak i delikatnie grillowane warzywa czy sery znajdą sprzęt dla siebie.